Det ultimata lussebullsreceptet

Recept / Permalink / 0
Här är ett recept som jag använt mig av några år när jag bakat lussebullar. Det blir riktigt goda bullar om man fryser in dem direkt och sen tar fram och värmer lite i micron innan servering, då är de riktigt saftiga och fina.
Receptet har ifrågasatts en hel del eftersom den innehåller både jäst och bakpulver, det vill säga dubbel sats jäsning och jäst vill gärna knådas länge medans bakpulvret egentligen bara vill bli vänt i smeten för att må bäst.
Kesellans vara och inte vara är också ofta på tapeten men jag brukar köra med den ändå.
 
Har fått tips om att röra ner vit choklad och mandelmassa i smeten så det ska testas i år, återkommer med hur det blev!

Ingredienser:
1 paket (50 gram) jäst för söta degar
150 gram smör (inte margarin eller flytande smör)
5 dl Gammeldags mjölk (går bra att använda 4 dl röd mjölk och 1 dl vispgrädde 40%)
250 gram Kesella Naturell 10%
2 paket saffran (1 gram totalt) + 1 sockerbit
2 dl vit sirap
½ tsk salt
Ca 18 dl vetemjöl (gärna mindre, ju mindre mjöl desto saftigare bullar)
3 tsk bakpulver

Russin
Ägg till pensling

Om du vill:
Mandelmassa
Vit choklad
Pärlsocker
Mandelflan

Gör såhär:
Lägg russinen i en skål med vatten, gör man detta blir de mycket saftigare när bullarna är färdiggräddade.

Smula jästen i en bunke.
Stöt saffranen tillsammans med sockerbiten i en mortel och häll över i en kastrull (välj inte den minsta du har eftersom du ska ha i en hel del vätska i) som du har på spisen med en klick smör i. Låt saffranen svettas med smöret tills det småputtrar men det får absolut inte brännas. Genom att göra detta moment får man ut mycket mer smak ur saffranen än annars.
   Ha i resten av smöret i kastrullen och smält allt på svag värme. Häll sedan i Kesellan och mjölken och värm till fingervarmt (37-38 grader), inte varmare för då (vid 45 grader) dör jästsvamparna.
Häll spadet över jästen och rör om, ha i sirapen.
   Rör ihop de torra ingredienserna (mjöl. salt och bakpulver) i en bunke och tillsätt sedan i bunken med resten. Knåda ihop till en deg.

Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter, helst nära spisen eller nära ett element.

Baka ut degen. Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl! Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig. Forma degen till lussebullar.

Låt jäsa på plåt cirka 20 minuter, gärna på varmt ställe. Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna och pensla med äggvita. Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader. Vakta noga och låt inte bullarna vara inne för länge!

Paketera bullarna i plastpåsar så fort de svalnat.
 
Till top