Två månaderskoll

Mamma till Mini / Permalink / 1
I förrgår var vi på BVC för läkarundersökningen man gör på barn vid två månaders ålder. 
Den gick jättebra! Mini var det enda barnet som inte grät när vi gick ut från rummet. ;) Han passade däremot på att kissa på sin BVC-sköterska. Hm! 

Han drar ifrån rejält nu med vikten och hela 725 gram gick han upp på två veckor! 5365 gram och 59 cm dagen innan han blev två månader. 
Födelsevikt 3560 gram och 52 cm lång. 
Jag märker ju knappt att han blir tyngre och längre... Nästan 2 kg lättare och 7 cm mindre var han som nyfödd... Oj! :D 

Nästa besök på BVC är om en månad då det är dags för första vaccinationen. 

Så underbar! Jag smälter! 

Tips till dig som blivande förälder

Gravid / Livet med bebis / Permalink / 2
Lite tips som jag upptäckt allt eftersom jag varit mamma...
 
- Stödstrumpor - fantastisk uppfinning! Köp två eller tre par (be om hjälp där du köper dem så du får rätt storlek!) och gör det till en rutin att du drar på dig dem bland det första du för på morgonen. Man tror inte det ska göra så stor skillnad men det gör det! Efter ett tag kan du knappt klara dig utan dem när du märker hur svullen du blir utan dem. 
 
- De omtalade nättrosorna - På förlossningen får du på dig de snygga nättrosorna man hört en del om. Ta inte med stringtrosor (ja, det finns faktiskt folk som gör det!) eller andra tajta trosor till BB för även om förlossningen går super och du inte spricker någonting så kommer du nog vara svullen "där nere". Du har klämt ut ett barn ur dig och det kommer kännas några dagar och då vill du inte ha något som sitter tajt! Jag tog till och med hem några nättrosor från BB som jag hade hemma första dagarna! 
Du kommer blöda rätt mycket dagarna efter förlossningen och i nättrosorna får vilka storlekar som helst av bindor plats. ;) 
Bindorna du får på förlossningen är för inkontinens - de är gigantiska! Dålig uppsugningsförmåga också tycker jag... Första 2-3 dagarna brukar man blöda rikligt men sen brukar en vanlig tunn binda räcka alldeles utmärkt (rena himmelriket att komma hem, snälla sig i en varm dusch, man är inte så svullen "där nere" längre så man byter från nättrosorna och jättebindan till vanliga trosor och vanlig tunn binda... Det var grejer det, haha! 
Eftersom man är rätt svullen i underlivet efter förlossningen så gör oftast sjukhusets hårda toapapper lite ont så ta gärna med dig en rulle av det mjukaste du kan hitta. Jag gjorde inte det men om jag föder någon gång igen så ska en rulle med! 
 
- Amning - det gör ont så in i helvete i några veckor. Från att inte ha haft något ansträngande alls på dina bröst till att få ett barn med rejäla sugreflexer som i princip hänger fast i dina tuttar 24 timmar om dygnet till en början så kommer du känna av det! 
Du kommer kanske skrika, svära och förmodligen ha blödande bröstvårtor. Du kommer gråta och känna att allt är hopplöst. Tuttarna härdar, håll ut! 
Men om du väljer att ge upp för att det inte fungerar av olika anledningar så finns det hjälp! Se det inte som ett misslyckande - funkar det inte så funkar det inte! 
Det är väldigt mycket tystnad om att ge ersättning men jag blev väldigt förvånad när jag frågade runt bland folk jag känner som faktiskt inte kunnat amma. Ersättningen som finns i dag är riktigt bra! 
 
- Babynest - grymt bra sak! Bebisen ligger tajt och ombonat som de gillar. De är vana att ligga tajt i magen så det blir lite liknande effekt. Babynest har tjocka kanter också så barnet ligger stadigt i den första tiden. Jag började med en som vi hade överallt, köp eller sy minst två!
 
- Pyjamasar - köp pyjamasar med fötter och gärna dragkedja i storlek 44 (om du vill), 50 och 56. Helt seriöst är det bara jobbigt med omlottbodys och byxor när barnet är nyfött. Det kräks och det bajsas typ konstant. Det betyder ett antal byten om dagen. Blöjbyten går grymt mycket snabbare när barnet bara har ett plagg på sig! (Föder du barn på sommarhalvåret räcker det många gånger med bara body eftersom det är varmt).
 
- Skötbädden - lägg ingen större vikt i vilken färg den har, du kommer ändå ha en handduk eller liknande på den då det kräks och kladdas ner när barnet ligger där och du byter blöja. ;)
 
- Våga använda napp tidigt! Napp är en väldigt bra uppfinning! Med napp har du ett bra och enkelt sätt att vid många tillfällen få en lugn och nöjd bebis och dina tuttar slipper agera napp och du behöver kanske inte ha en bebis hängandes på dig dygnet runt. 
 
- Våga fråga andra! Det är jobbigt att bli förälder och även om man vet att det är normalt att barnet gråter så kan det vara skönt att fråga nån om man gör rätt och om det är normalt för man har så mycket hormoner i kroppen och tror att man gör mycket fel eller liknande. 
 
- Köp hem en bra återfuktande tvål och en grymt bra handkräm! Du kommer tvätta händerna hela tiden och det torkar ut händerna enormt! Med en bra tvål som återfuktar något när du tvättar händerna är bra. En bra handkräm är guld värd! Välj en handkräm som snabbt går in i huden för annars måste du tvätta händerna innan du rör barnet eller något annat. Atrix är mitt tips! :) 

Currykyckling med ananas

Recept / Permalink / 0
 
Ingredienser:
700 gram kyckling
1 purjolök
1-3 burkar ananas á 227 gram
2,5 dl matlagningsgrädde
4 dl mjölk
Curry
Salt och peppar
Majsstärkelse 
 
Gör såhär: 
Strimla purjolöken och kycklingen till lagom stora bitar (jag brukar skära bitar som är så små att man inte behöver dela dem när de ligger på tallriken). Fräs den och purjolöken tillsammans med curry (börja med 1-2 teskedar och öka allt eftersom för att få smaken du vill ha). 
Dela ananasen i mindre bitar. 
Lägg allt i en kastrull, krydda efter tycke och smak och låt puttra i fem minuter. Blanda ut majsstärkelsen i lite vatten och häll i grytan, låt koka upp i nån minut. 
 
Servera med:
Ris och sallad 
 
Egen notering: Jag har gått från 3 burkar ananas till endast 1 burk för det blir mer ananas än kyckling om man tar 2 eller 3 burkar så jag rekommenderar att bara använda en! 
Till top