Få ett bättre te!

Te / Permalink / 6
Små saker förbättrar smaken på teét, här delar jag med mig av lite saker jag tänker på när jag ska göra en kopp!

Jag och många andra som är teälskare föredrar löste framför påste. Ett löste kan du påverka bättre och det är ju mycket roligare! :)

Fyll vattenkokaren/kastrullen du använder för att värma upp vattnet enbart med kallt friskt vatten direkt från kranen.
Vattenkokaren bör vara ren, inte full med kalkbeläggningar. Har den det kan du fylla den med vatten till max och ha i en matsked citronsyra i vattenkokaren och låta den gå en gång med citronsyra och så en gång med bara vatten efter för att få bort citronsmaken, då blir den nästan som ny igen!

Det är viktigt att hålla koll på temperaturen på vattnet och dragtider för teérna, det är oftast olika från te till te, men detta är en generell lista man kan gå efter:
Vitt te - 72°C, 4 - 6 minuter
Grönt te - 72°C, 2 - 3 minuter
Svart te - kokande vatten, 3 - 4 minuter
Rooibos - kokande vatten, 6 - 8 minuter

Använd en stor tesil för är den för liten eller fyller man hela tesilen kan teét inte svälla och röra sig, man får bara färg på teét, inte så mycket smak.
Tänk på att de flesta teérna bara ska doseras 1 tesked per kopp (+ en extra för kannan). Blir teet för beskt så justera dragtiden, inte mängden te!


Förvara allt te i luftslutande burkar. Påsen lösteét läggs i när du köper teét är endast för att frakta hem teét, hemma ska teét läggas direkt i en burk. Låt inte teét ligga kvar i påsen då påsen drar ur smak från teet!

Förvara teét torrt, mörkt och svalt.

Hållbarhetstiden för ett löste är ungefär ett halvår. Försök lista ut hur gammalt teét du köper är, så du inte får ett te som stått flera år på hyllan i butiken.
Till top